9 Şubat Sigara Bırakma Günü
09 Şubat 2021

b75dba3c-f63e-483e-9ab3-c24fa5235f4b.jpg

Tüm insanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri  sigara kullanımıdır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan sigara kullanımı aynı zamanda birey ve ülke ekonomisini olumsuz yönde etkileyen bir bağımlıktır. Sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak ve davranış değişikliğini sağlamak amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılında 9 Şubat “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kabul edilmiştir. 

  Farkındalık hakkında kamuoyuna bilgi vermek ve insanları bilinçlendirmek için açıklamalarda bulunan Sivas Numune Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Hayrullah GÖLEN, sigaranın ömürden çaldığını, bireylerin artık 18 yaşından önce sigarayı alışkanlık haline getirdiği ve her yıl 8 Milyon kişinin tütün kullanımı sebebiyle hayatını kaybettiğini belirterek, sigaranın ölümcül zararlarının altını çizdi.

  Sigaranın önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin en başında olduğunu belirterek “ Sigara, doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açmaktadır. Ülkemizde 16 milyondan fazla kişi sigara kullanmaktadır. Dünyada her yıl 8 milyon kişi tütün ürünlerini kullandığı için vefat ederken, 1 milyondan fazla kişi de tütün ürünü kullandığı için değil, tütüne maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir. Bu ölüm oranı ülkemizde ise her yıl 100.000’i geçmektedir. Sigara içmek yalnızca bizi değil çevremizi de etkilediği gibi, iç hava kirlenmesine sebep olan en tehlikeli maddelerden biridir. DSÖ ( WHO) tahminlerine göre; 700 milyon çocuk tütün dumanına maruz kalmakta ve her yıl 60.000 çocuk maruz kaldığı duman sebebi ile 5 yaşına gelmeden hayatını kaybetmektedir” dedi.

  Sigara ve tütün ürünlerini bırakmak için geç olmadığına vurgu yapan GÖLEN, sigarayı bırakmanın faydalarının dakikalar içinde başladığını belirterek şunları sıraladı; “20 dakikada kalp atış hızı normale döner, 12 saat içerisinde kandaki karbonmonoksit seviyesi normale döner, 2-12 hafta içerisinde kalp krizi riski azalmaya ve akciğer fonksiyonları iyileşmeye başlar, 1-9 ay içerisinde öksürme ve nefes darlığı azalır, 1 yıl içinde eklenen koroner kalp hastalığı riski sigara içen birinin yarısı kadar olur, 10 yıl içinde akciğer kanserinden ölüm ihtimali sigara içen birinin yarısı kadar olur ve 15 yıl içerisinde ise koroner kalp hastalığı riski içmeyen biri ile aynı olur” dedi.

  Sigarayı bırakmaya karar verdikleri anda bireylerin yanında olduklarını söyleyen Hayrullah GÖLEN, Sağlık Bakanlığı ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını arayarak yada Sivas Numune Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniğinden randevu alarak müracaat edebileceklerini belirtirken, bir kez daha hiçbir şey için geç olmadığını, kendilerini ve çevrelerini korumak için bir an önce sigara kullanımının bitirilmesine dikkat çekti.