Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nedir?
Hiperbarik Oksijen Tedavisi, Basınç odası dediğimiz kapalı bir ortamda genellikle aralıklı olarak, yüksek basınçta uygulanan %100 oksijen tedavisidir.
Hiperbarik Oksijen Tedavisi Hangi Tür Hastalıklarda Kullanılmaktadır?
Hiperbarik Oksijen Tedavisinin kullanımı öncelikle dalgıçlarda görülebilen Vurgun Hastalığına dayanmaktadır. Arteriyel Gaz Embolisi dediğimiz dalgıçlarda görülebilen ya da bazı cerrahi operasyonlar sebebi ile veya hasta kateterizasyonunda yaşanan problemlerden kaynaklanan acil bir durum için tedavi amacı ile kullanılmaktadır.
Soba zehirlenmeleri dediğimiz Karbonmonoksit zehirlenmelerinde HBOT (Hiperbarik Oksijen Tedavisi) acil müdahelede veya geç nörolojik sekelleri önlemek amacı ile kullanılmaktadır.
HBOT, Akut Travmatik Periferik İskemi, Crush yaralanmalar veya Crush sendromu durumlarında başarılı bir şekilde uygulanmaktadır. Nitekim bunun önemi geçtiğimiz yıl yaşanan Deprem felaketinde tekrar karşımıza çıkmıştır. Deprem sonrasında ülkemizin çeşitli illerinde bulunan Hiperbarik Oksijen Tedavi merkezleri depremzede hastalarımızın tedaviye alınarak multidisipliner bir yaklaşım sayesinde, hastalarımızda gelişebilecek uzuv kayıplarından ve gelişebilecek olumsuz hayati durumlardan koruma rolünü üstlenmiştir.
Yine birimimizin hasta grubunun önemli bir bölümünü oluşturan Diyabetik Ayak Enfeksiyonu, Kronik Osteomyelit dediğimiz kemikte enfeksiyona bağlı iyileşmeyen yaralarda, operasyon sonrası gelişebilen iskemik yaralar, vasküler tıkanıklıklara bağlı yaralar ve iyileşmeyen yara tedavilerinde HBOT önemli bir rol üstlenmektedir.
Tutması şüpheli deri greft veya fleplerinde doku kaybını önleyebilmek adına yine HBOT’ nin önemli ölçüde katkısının olduğunu söyleyebilmekteyiz. Yine Radyasyon Hasarına Bağlı Gelişen Yara tedavilerinde, Radyasyon sistiti, Radyasyon proktiti olgularında Hiperbarik Oksijen Tedavisi yardımcı tedavi olarak kullanılabilmektedir.
Hiperbarik Oksijen Tedavisi ‘Santral Retinal Arter veya dal tıkanıklıkları’ na bağlı ani görme kayıplarının acil tedavisinde, ‘Ani İdiopatik İşitme Kaybı denilen’ işitme kayıplarında kullanılabilmektedir. Görme kayıpları veya işitme kayıplarının birçok sebebi olabildiğini bilmekteyiz. Burada tedavimizin kullanılabildiği bahsedilen iki hastalığın da sebebi, yine vasküler tıkanıklık sebebi ile oluşmalarıdır. İki durum için de tedavinin başarılı olabilmesinin, öncelikle hastaların tarafımıza doğru tanı ile erken dönemde yönlendirilmiş olmasına bağlı olduğunu söyleyebilmekteyiz.
Hiperbarik Oksijen Tedavisinin sık olarak tercih edildiği bir diğer hastalık ise ‘’Avasküler Nekroz’’ diye adlandırdığımız, kemik dokunun ölümü ile seyreden bir hastalıktır. Bu hastalıkta HBOT’ nin rolü öncelikle kemikteki yıkımı durdurabilmek, hastanın ileri evreye kısa sürede ulaşmasını engellemektir. Bu bağlamda Ortopedi Doktorlarımızın en başta hastanın sağlığı ve hayat konforu olmak üzere belirli sebeplerden ötürü operasyonu öteleyebilmesi, hastanın şikayetlerinin azaltılması bu tanı ile aldığımız hasta grubumuzdaki başlıca hedefler olmaktadır.
Hiperbarik Oksijen Tedavisinin Uygulanma Metodu Nedir?
HBOT, belirli periyotlarla düzenli olarak uygulanmaktadır. Olguların aciliyeti ve hastalık türüne göre günde bir veya günde birden fazla uygulanabilmektedir. Bazı durumlarda belirli bir seans sayısı kadar tedavi düşülürken bazı durumlarda da tedavi süresine hastanın günlük takibine göre karar verilmektedir.
Hastalar rutindeki Hiperbarik Oksijen Tedavisini çok kişilik basınç odası dediğimiz tipte basınç odasında çok sayıda hasta ile birlikte, içeride sağlık personelimiz eşliğinde almaktadır.
Hiperbarik Oksijen Tedavisinin Değerlendirilmesi nasıl olmaktadır?
HiperbarikOksijen Tedavisi açısından diğer birimler tarafından değerlendirilmiş, tarafımıza yönlendirilmiş hastalarımızı endikasyon veya kontrendikasyon bakımından tarafımızca tekrar değerlendirmekteyiz. Bu açıdan belirtmek gerekir ki bu tedavi yönteminin hastaya sunulacak olası fayda ve hastada meydana gelebilecek olası zarar düşünüldüğünde riskli olduğu durumlarda tedaviyi tercih etmemekte, bu durumu hasta ile paylaşmakta, bu bakımdan tedaviye girecek her hastamızı Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp birimi olarak ayrı olarak değerlendirmekteyiz.
Hiperbarik Oksijen Tedavisinin mali boyutu ne olmaktadır?
Kamu hastanelerinde, yıl içerisinde her hastalık veya endikasyon bazında değişmekte olan belirli seansa kadar olan tedavi, hastanın güvencesi tarafından karşılanmaktadır.