Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Serhat Murat Hopoğlu, 1 Aralık Dünya AIDS Günü ile ilgili açıklamada bulundu.
Uzm. Dr. Hopoğlu, HIV/AIDS'in 1980'li yıllardan bu yana tüm dünyada hızla yayıldığını belirterek, “HIV (İnsan immunyetmezlik virusu), bulaşıcı bir virus olup kişinin bağışıklık sistemi hücrelerine zarar vererek ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Uygun tedavi yapılmaz ise hastalık çeşitli evrelerden geçerek ilerler ve AIDS (Kazanılmış İmmün Yetmezlik Sendromu) tablosuna yol açarak ölümcül olabilir. HIV/AIDS ilk tanımlandığı 1980’li yıllardan günümüze, din, dil, ırk, cinsiyet ve ülke ayrımı yapmadan hızla yayılmakta ve ülke ekonomilerine büyük yük getirmektedir. HIV, sadece enfekte olan kişiyi değil, onunla birlikte bu süreçten geçen herkesi (anne / baba / kardeş / çocuk veya eş/partneri) etkiliyor. Henüz etkili aşısı olmayan HIV/AIDS ile en etkili mücadele yolu, bu virusun bulaşma yollarını bilerek etkin bir biçimde korunmaktır. HIV’in en önemli bulaşma yolu korunmasız cinsel ilişkidir. Korunmak basit ve kolaydır. Kuralına uygun kondom kullanımı cinsel ilişki ile bulaşmayı önleyebilen en etkili korunma yoludur” dedi.
Uzm. Dr. Serhat Murat Hopoğlu, Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı'nın (UNAIDS) tanı programlarının yaygın kullanılmasını ve herkesin tanı testine ulaşabilmesini desteklediğini belirterek, “Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS), tanı programlarının yaygın kullanılmasını ve isteyen herkesin tanı testine ulaşabilmesinin sağlanmasını desteklemektedir. Tarama testleri erken dönemde yalancı negatif sonuç verebilir. Bu nedenle uygun testin doktor tarafından seçilmesi gereklidir” dedi.
HIV testi sonuçlarına dair gizliliğin önemine vurgu yapan Uzm. Dr. Hopoğlu, “HIV testi sonucu hakkında sadece testi yaptıran kişiye bilgi verilmekte, gizliliğe özen gösterilmektedir. Tarama testi ile kişide HIV enfeksiyonu saptanır ise mutlaka doğrulama testi yapılarak bu sonuç kesinleştirilmelidir. Dünya Sağlık Örgütü’nün kronik bir sağlık durumu olarak tanımladığı HIV, 1996’dan bu yana gelişmiş ilaç seçenekleriyle kontrol altında tutulabiliyor. HIV’i baskılayan tedavi sayesinde, HIV pozitifler herkes gibi kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürdürebiliyor. Geç HIV tanısı alan ve AIDS evresinde olan kişiler dahi başarılı ilaç tedavisiyle sağlıklarına geri kavuşabiliyor” dedi.