Kalp Çarpıntısı, Ablasyon Yöntemi ile Tedavi Ediliyor
27 Nisan 2018

uğur küçükweb kopya.jpg


Hastanemiz Kardiyoloji Uzmanı Dr. Uğur Küçük, ritim bozuklukları ve kalp pilleri ile ilgili bilgiler verdi.
Uzm. Dr. Küçük, “Kalbimiz bir şehrin elektrik şebekesine benzer. En ufak bir sorun tüm vücudumuzu etkileyeceğinden erken tanı ve tedavi ile probleminin ortadan kaldırılması gerekir. Sağlıklı bir kalp dakikada ortalama 60- 100 defa atmaktadır. Normal şartlarda kalp atışlarını hissetmeyiz. Eğer kalp atışları rahatsız olacak kadar hissediliyorsa, bu durum çarpıntı olarak adlandırılır. Kalp hızının dakikada 100’ ün üzerinde olacak şekilde artması normal olabileceği gibi, hastalıklı durumları da ifade eder. Örneğin; kişinin ağır bir egzersiz yapması, zayıflama için kullanılan ilaçlar, stresli bir hayat sürmesi, aşırı çay ve kahve tüketimi de kalp hızı artışına neden olur” dedi.
Kalp dışı durumlardan oluşan çarpıntılardan bahseden Uzm. Dr. Küçük, “Pratik hayatta karşılaştığımız kalp dışı durumlardan: kansızlık, zehirli guatr, D vitamini eksikliği de çarpıntıya neden olabilmektedir. Bu gibi durumlar dışında kişinin altta yatan bir neden olmadan çarpıntı hissetmesi ritim bozukluğunun habercisi olabileceğinden mutlaka bu konuda uzmanlaşmış doktora başvurulmadır” dedi.
Ritim bozukluğu tedavilerine değinen Uzm. Dr. Uğur Küçük, “Ritim bozukluğunun tanısı konulduktan sonra iki türlü tedavi uygulayabilmekteyiz. Ya ilaç tedavisi ya da halk arasında  yakma tedavisi olarak bilinen ablasyon işlemidir. İşlemin başarını oranı yüksek olduğundan öncelik olarak ablasyon tercih edilmekte ve ilaç tedavisi geri planda kalmaktadır” dedi.
Ablasyon işleminin ayrıntılarını anlatan Uzm. Dr. Küçük, “Ablasyondan önce Elektrofizyolojik tanı yöntemi (EPS) ile taşikardinin tipi, kalpte anatomik olarak yeri ve mekanizması anlaşılabilmektedir. Hastalar işlem günü 8 saatlik aç bırakılmakta ve sadece işlemde lokal anestezi için yapılan iğneyi hissederler. Ortalama işlem süresi 30 dakika sürmekte olup işlemden 4-5 saat sonra taburculuk mümkündür. EPS işleminde ritm bozukluğu tespit edilirse aynı seansta ablasyon ile hastalıklı bölgeye uygulanan radyofrekans enerji ile tedavi mümkündür. Ablasyon işlemi yapılan hastalar ertesi gün taburcu olmaktadırlar” dedi.
Kalp pilleri de değinen Uzm. Dr. Uğur Küçük “Kalp pili (pacemaker) kalbin yeteri kadar elektriksel uyarı çıkaramadığı zaman kalbe destek cihazlardır. Hastalara nabız düşüklüğünden dolayı kalp pili takılabileceği gibi ritim bozukluklarında otomatik şok cihazları (ICD) ve kalp yetmezliği tanılı hastalara biventriküler (CRT) piller kullanılmaktadır.
Batarya ve uyarıyı kalp dokusuna iletimini sağlayan tellerden oluşan piller 10-15 gr ağırlığında olup sağ veya sol göğüs duvar altına küçük bir cerrahi ile lokal anestezi altında konulmaktadır. İşlemin süresi 30-60 dakika arasında değişmekle beraber ertesi gün taburculuk mümkündür” dedi.
Bu işlemlerin Hastanemizde yapıldığını sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Küçük, “Hastalarımızın bu ve benzeri durumlarda şehir dışına gitmelerine gerek kalmadı. Sivas Numune Hastanesi olarak bu işlemleri hastanemizde yapmaktayız” dedi.