Bayramda Beslenme
31 Mayıs 2019


alikemal.jpg


Hastanemiz Diyetisyenlerinden Ali Kemal Çiftçi, Ramazan Bayramında beslenme ile ilgili açıklamalarda bulundu. 
Diyetisyen Ali Kemal Çiftçi açıklamasında şunlara değindi;
“Bir aylık oruç sürecinin ardından normal beslenme alışkanlıklarımıza döneceğimiz sürece girmiş bulunuyoruz. Birçoğumuz Ramazan’da yapılan yanlış beslenme alışkanlıklarından dolayı bu süreçte istenmeyen kilolar almış olabiliriz. Bundan sonraki süreçte de aynı yanlışlar yapıldığı takdirde Ramazan’da aldığımız fazladan kiloların üstüne yenilerini ekleyerek devam ederiz. Herkesin aklına aynı soru geliyordur. Peki, bundan sonra ne yapmalıyız.
Peynir zeytin haşlanmış yumurta söğüş ve bir kaç dilim ekmek olmak üzere hafif bir kahvaltı ile güne başlamalıyız.
Öğün atlamamaya özen gösterilmeli, mümkünse ana öğünlerin arasına meyve süt ayran kuruyemişler ara öğün olarak eklenmeli. Oruç süresince mide hacminde azalma görülecektir. Bu süreçte aniden ve fazla ölçülerde yemek yersek bu bizi rahatsız edebilir ve  reflü-gastrit irrıtabl barsak sendromu gibi rahatsızlığı olanların şikayetlerini daha da artırabilir. Ramazan boyunca devam eden gece yeme alışkanlığını Ramazan’dan sonra da devam ettirmeyelim.
Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda çarpıntı kalp ritim bozuklukları mide rahatsızlıklarını artırabilir. O yüzden bunları tüketirken de aşırıya kaçmayalım. Yine  bizlere ikram edilen şeker ve tatlı porsiyonlarının hepsini tüketmeyelim. Eğer ev sahibi isek de şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, şeker çikolata yerine ise misafirlerimize kuru meyveler ikram edelim.
Uzun süren açlık ve kısıtlı sıvı tüketimi olduğu için sindirim sisteminde kabızlık sorunları görülebilir. Bunun önüne geçmek için sıvı tüketimini ve posa alımını artırmalıyız.Sıcak havalara denk gelen bu bayramda en az 2-2,5 lt su tüketmeye gayret etmeliyiz.
Fiziksel aktivitenin, kan şekeri ve kolesterolün düşürülmesine kilo vermeye ve bağırsak hareketlerinin artırılması gibi birçok etkisi bulunmaktadır. Bu yüzden mümkün olduğunca fiziksel aktivitelerimizi artırmalıyız. Yürüme mesafesinde olan bayram ziyaretlerinde araç değil de yürümeyi tercih etmeliyiz veya günlük 60 dakika fiziksel aktiviteye vakit ayırmalıyız. 
Saygı, sevgi,sağlık,mutluluk ve de huzur dolu bir bayram dilerim."