"Virüs Dünyadan Temizlenene Kadar Güvende Değiliz"
26 Kasım 2020


  Sivas Numune Hastanesi’nde Kardiyoloji Uzmanı olarak görev yapan Bahri KÖROĞLU, “ Kalp hastalarının covid-19 ile karşılaştıklarında ağır bir klinik tablonun ortaya çıkma ihtimali, sağlıklı bireylere göre oldukça fazla” dedi.

   Kardiyoloji Uzmanı Bahri KÖROĞLU, Covid-19’un, kalp hastalıkları açısından riskleri hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

   Covid-19’un herkese bulaşma riskinin olduğunu belirten Uzm. Dr. KÖROĞLU, obezite, kalp hastalığı, tansiyon, diyabet ve koah rahatsızlığı olanların bu hastalığı daha ağır atlattıklarını ifade etti.

   Covid-19 şüphesi olan kalp hastalarının ne yapması gerektiğine değinen Dr. KÖROĞLU, “ Öncelikle kendilerini sorgulamaları gerekmektedir. En sık görülen semptomlar arasında öksürük, düşmeyen ateş, halsizlik, vücut ağrısı ve ağız-burundan koku ve tat almama gibi semptomları varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir” dedi.

    Virüs tedavisinde kullanılan ilaçların kalbe zarar verip vermediği konusunda Uzm. Dr. Bahri KÖROĞLU şunları dile getirdi; “ Covid-19’un % 100 ispatlanmış tedavisi henüz yoktur. Fakat tedaviyi kolaylaştıran ve Türkiye’de kullanılan iki ilaç mevcuttur. Biri Plaquanil, diğeri ise Favimol denilen antiviral ilaçtır. Bu ilaçlar kalbe zarar vermez fakat her ilaçta bulunduğu gibi yan etkileri mevcuttur. Örneğin Plaquanil ilacı aritmiyi tetikleyebilmektedir. Bu nedenle bu tür ilaçlar muhakkak doktor takibi ile kullanılmalıdır.”

     Favimol ilacının halk arasında kalp krizi geçirttiği söyleminin gerçek dışı olduğunu vurgulayan Dr. Bahri KÖROĞLU, “Halk arasında bu ilacın damar tıkayıcı özelliğinin olduğu söylentileri dolaşmaktadır. Şu ana kadar ispatlanmış bir yan etkisi saptanmamıştır. Tam tersi Covid-19 hastalığı damar tıkanıklığına bağlı hastalıklara sebep olmaktadır. Bu ilacın kullanımı ile damar tıkanıklığı ihtimalinin azaldığını düşünüyoruz” dedi.

     Özellikle kalp hastalarının büyük risk altında olduğu bu dönemde sosyal mesafe ve hijyen kurallarına dikkat etmelerinin oldukça önemli olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Bahri KÖROĞLU, “ Virüs dünyadan tamamen temizlenene kadar güvende sayılmayız. Sosyal mesafe kurallarına mutlaka dikkat etmeliyiz. Coronavirüsün bulaşıcılığı ve yayılma hızının çok yüksek olduğu bilinen bir gerçektir. Çevremizde bu hastalığın bulgularını sergileyen kimsenin olmaması dahi bizi ne yazık ki güvende tutmaz. Sadece kalp hastaları değil, herkes risk altında. Bundan dolayı hayatımızın merkezine şu üç kuralı koymalıyız; maske, mesafe ve hijyen” dedi