CÜZZAM TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR...
31 Ocak 2021


  Sivas Numune Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Aykut ALDEMİR, Dünya Cüzzam Günü sebebi ile cüzzam hakkında bilgiler verirken, halk arasında cüzzam olarak bilinen ve Hansen hastalığı olarak da isimlendirilen Lepra'nın, "Mycobacterium leprae" isimli bakterinin neden olduğu kronik bir enfeksiyon hastalığı olarak tanımlandığını ifade etti.

 Cüzzam hastalığının (lepra), ilk defa 1876 yılında Armaeur Hansen tarafından keşfedildiğini belirten Uzm. Dr. Aykut ALDEMİR, deri, sinir sistemi, kemik ve iç organları tutabilen kronik seyirli bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirtti.

 Cüzzam hastalığının sanılanın aksine dokunma ile değil solunum yolu ile bulaştığını aktaran Uzm. Dr. ALDEMİR, “Tarih boyunca insanların günahlarına karşılık ilahi bir ceza olarak toplumdan dışlanmalarına sebep olan ve “cüzzamlı gibi olmak” deyiminin de temeli olan hastalığın bulaşı oldukça zordur. Hastalığın bulaştırıcılığı aynı evde yaşayanlarda dahi % 5’in altındadır. Hastalığın kuluçka süresi ortalama 2-3 yıl olmakla beraber, belirtilerin ise ortaya çıkması bazen 20 yılı bulmaktadır” dedi.

 Hastalığın belirtilerini ve risk faktörlerini aktaran Aykut Aldemir, belirtileri şu şekilde sıraladı : “Deride döküntü, kaş kenarlarında dökülme, yüzde kabalaşma, burunda çökme, dilde kabalaşma, parmak uçlarında geçmeyen yaralar, dokunma hissiyatında kaybolma, eklemlerde şişlikler, el ve ayak parmaklarında kayıplar ve görme bozuklukları belirtiler arasında yer almaktadır. Düşük sosyoekonomik düzey, yetersiz beslenme, eksik hijyen ve kalabalık aile ortamı hastalığın bulaşması için risk faktörleridir” dedi.

Aykut ALDEMİR, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 2021 yılı Dünya Cüzzam Günü temasının, "Cüzzamı Tedavi Et, Ayrımcılığı Sonlandır ve Hastaların Ruhsal İyiliklerini Koru" şeklinde belirlendiğine işaret etti ve hastalığın bugün Avrupa'da Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye ve Güney Rusya'da nadiren bulunduğuna dikkat çekti.

 Dünyada cüzzam hastalarının çoğunun Güneydoğu Asya, Afrika ve Batı Pasifik bölgesinde bulunduğunu, son 10 yılda dünyada vaka sayısının her yıl bir önceki yıla göre azalma gösterdiğini vurgulayan Uzm. Dr. ALDEMİR, 2007 yılında 258 bin 133 olarak bildirilen yeni vaka sayısının 2018 yılında dünya genelinde 208 bin 619 olarak bildirildiği, ancak yeni vakaların enfeksiyon yayılımının halen devam ettiğini gösterdiğini ifade etti.

 Cüzzam hastalığının tedavisi mümkün olan bir enfeksiyon hastalığı olduğuna dikkat çeken ALDEMİR, sözlerini şu şekilde noktaladı : “Cüzzam tedavisi mümkün olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Cüzzam tedavisi için Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği şekilde çoklu ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Çoklu antibiyotik tedavisi; etkin tedaviyi sağlamak, iyileşme süresini kısaltmak ve yan etkiyi en aza indirmek amacıyla yapılır. Bunların yanı sıra Lepra bakterisinin antibiyotiğe karşı direnç geliştirmesini önleme ve hâlihazırda direnç geliştirmiş bakterilerin yok edilmesi de çoklu ilaç tedavisinin hedefleri arasında yer almaktadır. Hastalığın tedavisinin başarılı olması için doktorun reçete ettiği ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. “