Hastanemiz bünyesinde görev yapmakta olan Odyolog Semih GÜLER, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü sebebiyle işitme hakkında bilgiler vererek işitme testinin önemini ve testin neden yapılması gerektiği aktardı.
Sözlerine işitme kaybının dünyada en yaygın duygusal engellerden biri olduğunu belirterek başlayan Güler “ Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) hazırladığı rapora göre, 32 milyonu çocuk olmak üzere 360 milyondan fazla insan işitme kaybı yaşamaktadır. Türkiye’de ise bu sayı 2,2 milyonu bulmaktadır. Raporlar bizlere gösteriyor ki insanlar yaşlandıkça işitme kaybı olasılığı bir o kadar artıyor. 65 yaşını geçen her üç kişiden biri duyma güçlüğü yaşıyor” dedi.
İşitme kaybının önlenmesinin mümkün olduğunun altını çizen Semih GÜLER, “Tüm bunların yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü, işitme kaybına yol açan faktörlerin % 50’sinin önlenebilir olduğunu bizlere aktarıyor. Önleyici tedbirler arasında çocukların yenidoğan döneminde işitme taramalarından geçmeleri, kızamık, menenjit, kabakulak ve kızamıkçık aşılarının olması, özellikle iç kulağa zarar verici özellikte ilaç kullanırken seçici davranılması ve aşırı gürültülü yerlerden uzak durulması gerekmektedir” dedi.
İşitme testinin önemine özellikle vurgu yapan Odyolog Semih GÜLER, “ İşitme testi; gerek pediatrik ( bebek ve çocuklar ), gerek yetişkin ve geriatrik ( 65 yaş ve üstü ) popülasyonun işitme, kulak fonksiyonlarını değerlendirmek, incelemek ve var ise sorunları ortaya çıkartıp tedavi ve rehabilitasyona yönlendirmek amacıyla çok önemlidir. Ne kadar erken dönemde teşhis konulur ise hastanın tedavi ve rehabilitasyondan fayda görmesi de o kadar önem kazanacaktır “ dedi.
İşitme kaybı olan bireylere neler uygulanacağı hakkında bilgiler vererek sözlerini noktalayan Semih GÜLER, “ İşitme kaybı olan bireylere işitme kaybının derecesi, tipi, tanımlama süresine göre öncelik olarak medikal tedavi önerilir, eğer medikal tedavilerden fayda göremiyor, düzelmiyor ise gerekli cerrahi müdahaleler uygulanabilir. Akabinde işitme cihazları hastanın işitme kaybına uygun olarak önerilir. Eğer hastalar işitme cihazından da fayda görmez ise belirli bilimsel ve klinik koşulları karşıladığı taktirde Koklear İmplant ( biyonik kulak ) uygulanır “ dedi.