Sivas Numune Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı olarak görev yapan Uzm. Dr. İhsan HABİBOĞLU, erişkin nüfusunun yaklaşık % 22’sinde reflü görülebileceğini belirterek “ Reflü hastalığı genellikle göğüs ağrısına neden olduğu için kalp veya göğüs hastalıkları ile sıklıkla karıştırılmaktadır” dedi.
Reflü’nün belirtilerine değinen İhsan HABİBOĞLU, reflü hastalığının tipik ve atipik belirtilerinin olduğunu aktararak, “ Reflü’nün en yaygın tipik belirtisi göğüs bölgesinde yanma hissidir. Diğer reflü belirtileri arasında midede yanma, ekşime ve ağızda acı bir tat hissedilmesidir” dedi.
Atipik reflü belirtilerine değinerek genellikle kulak burun boğaz hastalıkları ile karıştırıldığını bildiren Uzm. Dr. HABİBOĞLU, “ En sık görülen atipik reflü belirtileri arasında sinüzit, kuru öksürük, ağız kokusu, seste kısılma ve diş çürümesi gibi bulgular görülmektedir” dedi.
Reflü’nün tedavi yöntemlerini aktararak, reflü tedavisinde en mühim etkenin yaşam tarzının değişmesiyle başladığını söyleyen HABİBOĞLU, yemek yedikten sonra hemen uzanmamak gerektiğini, dar elbiselerden uzak durulması gerektiğini, sigaradan-alkolden uzak bir hayat sürmenin önemini, yağlı yemeklerden kaçınılması gerektiğini ve yatmadan 2-3 saat önce yemenin ve içmenin kesilmesinin doğru olabileceğinin altını çizdi.
Reflü tanısı konan hastalarda beslenme nasıl olmalıdır sorusuna cevap vererek sözlerini noktalayan Uzm. Dr. İhsan HABİBOĞLU, “ Özellikle tanı konan hastalarımızın sigara-alkolden uzak durması gerekmektedir. Bunların yanı sıra baharatlı yiyecekler, fast-food gıdalar, kızartmalar, domatesli ve salçalı yiyecekler, soğan, sarımsak, çikolata ve kahve tüketmekten mutlaka kaçınılmalıdır” dedi.