Daha Kaliteli ve Dayanaklı Bir Topluma Evrilmek
18 Mart 2022

mansetali_ekrem kopya.jpg

Hastanemiz Geriatri Uzmanı Dr. Ali Ekrem Aydın 18-24 Mart Ulusal Yaşlılar Haftası nedeniyle açıklama yaptı.
Yaşlanmanın doğal bir süreç olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Ali Ekrem Aydın, “Yaşlanma bir hastalık değil, anne karnında başlayıp ölüme kadar devam eden doğal bir süreçtir. Günümüzde beklenen yaşam süresi ve buna ikincil olarak da toplumda yaşlı bireylerin oranı artmaktadır. Ülkemizde 2020 raporlarına göre 7 milyon 953 bin 555 yaşlı (65 yaş ve üzerinde birey) yaşamaktadır. Bu, toplumumuzun %9,5’unu temsil etmektedir. Bu oranın 2040 yılında %16,3 ve 2080 yılında %25,6 olması beklenmektedir. Dünya üzerinde de benzer bir yaşlanma sürecinin olmasının bir sonucu olarak 1999 yılını Dünya Sağlık Örgütü ‘Uluslararası Yaşlılar Yılı’ ilan etmiş ve tüm ülkelerin, sağlık ve sosyal sistemlerinin bu demografik değişime hazır olacak şekilde düzenlenmesini önermiştir” dedi.

2019 yılının Yaşlılar Yılı ilan edildiğini belirten Uzm. Dr. Aydın, “Ülkemizde de 2019 yılı ‘Yaşlılar Yılı’ ilan edilmiş ve yaşlı refahına ve yaşlılara yönelik politikalara yön vermek amacıyla ilk Yaşlılık Şûrası düzenlenmiştir. Ana temalar da ‘Aktif yaşlanmanın desteklenmesi’ ve ‘Yaşlı haklarının güçlendirilmesi’ olarak belirlenmiştir. Toynbee’ye atfedilen bir söz olan “Toplumun kalitesi ve dayanıklılığı yaşlı vatandaşlarına gösterilen özen ve saygı ile ölçülür” aslında toplum olarak benimsememiz gereken yaklaşım tarzını açıkça ifade etmektedir. Şanslıyız ki toplum olarak yaşlılara saygı göstermek ve özenle yaklaşmak kültürel kodlarımızda halihazırda var. Yaşlılığı geçmişin muhasebesinin yapıldığı, tecrübe ve birikimlerin yeni kuşaklara aktarıldığı bereketli bir dönem olarak tanımlıyoruz. Zira hayatın birçok yönü, hızlı bir şekilde öğrenilemeyecek kadar karmaşık ve inceliklidir ve burada yaşlı büyüklerimizin bize aktardıkları önem arz etmektedir. Hemen her toplumda yaşlıların bilgelikle ilişkisine inanılmaktadır.  
Ingmar Bergman’ın “Yaşlanmak, bir dağa tırmanmaya benzer. Çıktıkça yorgunluğumuz artar, nefesiniz daralır ama görüş̧ açınız genişler” sözü de bu anlamda manidardır. Yaşlılarımızın yorgunluklarını azaltmak, nefeslerine nefes katmak ve görüş açılarından faydalanmak gerekiyor. Bu vizyonla hareket etmek iki taraf için de kazanım halidir. Bu yolda yaşlılarımızın sağlıkları adına atılacak bir adım da en az bir kez geriatri uzmanı tarafından değerlendirilmeleri olacaktır. Geriatri, yaşlanmayla birlikte vücutta meydana gelen değişikliklerle ilgilenen, yaşlı bireylerin sağlık durumunu bütüncül olarak ele alan bilim dalıdır” dedi.

Başarılı yaşlanma konseptinin uygulanması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Ali Ekrem Aydın sözlerini şöyle tamamladı;
“Yaşlılık periyodunu mümkün olan en iyi şekilde yaşamak için önerdiğimiz yöntem de ‘Başarılı Yaşlanma’ konseptini hayata geçirmektir ki bu süreç aslında anne karnında başlamaktadır. Dolayısıyla kendimiz, küçüklerimiz ve büyüklerimiz adına başarılı yaşlanmak için ilk fırsat an itibariyle karşımızdadır: Nasıl başarılı yaşlanabileceğimizi araştırmak ve önerileri hayata geçirmek.
Yaşlılar Haftasını fırsat bilerek toplum olarak daha kaliteli ve dayanaklı olmak adına herkesi bu bakış açıları ile adım atmaya davet ediyorum.”