28 Temmuz Dünya Hepatit Günü
27 Temmuz 2022

hepatitmanset.jpg

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Banu Ramazanoğlu, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü ile ilgili olarak Hepatit hastalığı ile ilgili bilgiler verdi.

Hepatit Gününün önemini vurgulayan Uzm. Dr. Zeynep Banu Ramazanoğlu, “28 Temmuz Dünya Viral Hepatit Günü olarak bilinmektedir. Biz de Viral Hepatitler hakkında farkındalığı artırmayı amaçlamaktayız. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2017 yılında dünyada 1.3 milyon hepatitlere bağlı karaciğer sirozu ve kanseri nedeniyle ölümler gerçekleşmiştir. Hepatitler tüm dünya için ayrıca ülkemiz için de hem salgın sebebi sayılabilir hem de önemli hastalık ve ölüm sebebidir” dedi.

5 çeşit Hepatit olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Ramazanoğlu, “Hepatit denildiğinde kabaca karaciğerin iltihaplanmasından bahsediyoruz. Karaciğerin iltihaplanmasına neden olan birçok sebep varken virüslerde özellikle karaciğeri tutan virüslerimiz Hepatit A, B, C, D ve E virüsleri viral hepatit etkenleri olarak bilinmektedir. Türkiye nüfusunun % 4-5’inin kronik hepatitlerle enfekte olduğunu düşünülmektedir. Bu nedenle önemli bir sağlık sorunu oluşturmaktadır. Hepatit A virüsü akut enfeksiyon yapar, kronikleşmez. Kirli, kontamine sulardan ve besinlerden bulaşır. Kronikleşmez ancak ileri yaşta hasta bu mikrobu aldığında nadir de karaciğer yetmezliğine gidebileceği sarılık tablosu ortaya çıkarır. Hepatit B virüsü, cinsel yolla, kan nakliyle, vücut sıvılarıyla ve anneden bebeğe bulaşır. Hepatit B virüsünü akut olarak aldıktan sonra % 80 – 85 oranında iyileşirken, % 5  - 15 oranında hastalık kronikleşir. Hepatit C virüsünün bulaş yolları Hepatit B’ye benzemektedir. Hepatit C virüsünde akut enfeksiyonu oldukça sessiz seyreder, çoğunlukla kronikleşir. Hepatit D virüsü, Hepatit B hastalarında meydana gelir. Hepatit E virüsü de sularla bulaşır, kronikleşmez ancak gebelerde ciddi karaciğer yetmezliği yapabilir. Bulaş yolları Hepatit A ve E için kontamine su ve gıdalar ile kirli ellerdir. Bu yüzden temizlik, hijyen ve sosyo-ekonomik düzeyin yükseltilmesi, temiz suya ulaşım çok önemlidir. Ülkemizde de son yıllarda Hepatit A virüsünün oranının azalmasında, hijyenin önemi büyüktür. Ayrıca Hepatit A virüsünün korunma ve bağışıklık için iki doz aşısı da mevcut. Hepatit B ve C virüsü benzer yollarla bulaşır. Özellikle kan transfüzyonu ile bulaşır. Kan nakilleri, sağlıksız ortamlarda diş çekimi, sağlıksız ortamlarda piercing dövme gibi işlemler yaptırılması, ortak enjektör, jilet, diş fırçası gibi kullanımlar ve vücut sıvıları ile temasla Hepatit B ve C virüsleri bulaşır. Bunların korunma yöntemlerinde bu durumlardan sakınmak ve Hepatit B için aşılanmaktır. Hepatit C’nin aşısı yok, ancak hepatit C’nin de % 95 – 97 oranında başarı sağlayan tedavi seçenekleri vardır. Bulaş yollarını bildikten sonra farkındalığın artması için, sinsi seyreden bu hastalık için test yapmak önemlidir. Test yaptırdığımızda kronik Hepatit B ve C’ye maruz olup olmadığımızı bildiğimiz zaman tedavi seçeneklerine ulaşabilir, başkalarına da bulaşı önleyebiliriz” dedi.

Aşının önemini belirten Uzm. Dr. Zeynep Banu Ramazanoğlu sözlerini şöyle tamamladı, “Hepatit A ve B için bu virüslerin aşıları mevcut. Çocukluk çağında Sağlık Bakanlığı aşı takviminde aşıları mevcut. Aşılarını yaptıralım. Aşısız yetişkinler testlerini verdikten sonra bağışıklıkları yoksa aşılarını yaptırsınlar. Gebeler mutlaka anneden bebeğe hepatit taşınabileceği için gebeliklerinde takiplerini yaptırmalılar. Hepatit B ve C virüslerinin bulaşı kan ve vücut sıvılarıyla olduğu için özellikle sağlıksız koşullarda diş çekimi, dövme piercing gibi işlemlerden uzak durulması gerekmektedir.”