12 Kasım Dünya Zatürre Günü
11 Kasım 2022


    Hastanemizde Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Aslı Bingöl Öz, her yıl tüm dünyada 4,5 milyon kişinin ölümüne sebep olan zatürre hakkında bilgiler verdi.

    Dünyada tüm ölüm nedenleri sıralamasında 6. sırada yer alan zatürrenin tanımını yapan Uzm. Dr. Aslı Bingöl Öz, “Halk arasında “zatürre” olarak bilinen pnömoni, mikroorganizmaların neden olduğu akciğer dokusunun iltihabı olarak tanımlanıyor. Dünyada tüm ölüm nedenlerinde 6. sırada yer alırken, enfeksiyonlara bağlı gelişen ölümlerde de ilk sıraya yükseliyor. Bunun en önemli nedeni, pnömokok mikrobunun antibiyotiklere karşı direnç göstermesi ve bu yüzden tedaviden başarısız sonuçlar alınabilmesidir” dedi.

    Bulaşıcılığın genellikle solunum yoluyla olduğunu aktaran Uzm. Dr. Öz, “Zatürre mikrobu genellikle solunum yoluyla bulaşıyor. Hasta kişinin öksürmesi ya da hapşırması nedeniyle havaya yayılan mikroplar saatlerce o ortamda asılı kalıyor. Bu mikropların solunması hastalığın kolayca bulaşmasına yol açıyor. Kalabalık mekânlar ile toplu taşıma araçlarında bulunmak, hastayla temas etmek ve bardak ya da havlu gibi özel eşyalarını kullanmak riski artırıyor. Bunların yanı sıra klimalar ve kirli su sistemleri de hastalığın bulaşmasına neden olabiliyor” dedi.

    Zatürrenin önemli belirtilerini sıralayan Uzm. Dr. Alı Bingöl Öz, “ Burada 3 önemli sinyale dikkat etmeliyiz. Öksürük, balgam çıkarma ve yüksek ateş zatürrenin en önemli 3 belirtisi. Hastalık ilerlerse bu belirtilere göğüs ağrısı, nefes darlığı, bilinç kaybı, bulantı - kusma, sık nefes alıp verme, kas - eklem ağrıları ile halsizlik gibi belirtiler de eşlik edebiliyor. Ağır zatürre durumlarında ise ciddi nefes darlığı, düşük tansiyon, bilinç bulanıklığı ile deri ve mukozanın mavi renk alması gibi sorunlar da gelişebiliyor. Özellikle 3 haftayı geçen öksürüğe balgam çıkarma ve yüksek ateş de eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden bir hekime başvurmak gerekmektedir. Yapılan detaylı muayene, tahliller ve akciğer filmi ile tanı kolaylıkla konabilir” dedi.

    Sigara içmenin zatürre riskini 4 kat arttırdığını ifade eden Uzm. Dr. Öz, zatürre ’den korunma yollarını şöyle sıraladı; “ Zatürreden korunmak için kapalı mekanlardan olabildiğince uzak durmalıyız. Ellerimizi sık sık yıkamalıyız. Uykusuz kalmamalı, bol bol su içmeliyiz. Beslenmemize çok dikkat etmeliyiz. Sigara içmemeli, içilen ortamdan uzak durmalıyız. Çünkü sigara hava yollarının yapısını bozarak mikropların bu bölgeye yerleşmesine imkan tanıyor. Son olarak zatürreden korunmak için en etkili yöntemlerden biri olan grip aşısını mutlaka yaptırmalıyız” dedi.