3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri
08 Kasım 2019

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle Hastanemiz Poliklinik girişinde stant açıldı. Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Gülseren Apak’ın organ bağışlarını kabul ettiği stanta ilgi yoğundu.
Organ Bağışı Haftasının önemine değinen Koordinatör Gülseren Apak, “3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle hastanemiz poliklinikler girişinde stant açmış bulunmaktayız. Her zamanki gibi ülkemizde organ bağışı bekleyen hastalara bir nebzede olsun yardım eli uzatmak için vatandaşlarımızın ilgisini bekliyoruz” dedi.
Sistemde kayıtlı 29 bin hastanın organ nakli beklediğini ifaden eden Apak, “Ülkemizin kanayan yaralarından biri organ bağışı ve bunda yaşanan sıkıntılar. Sistemde 29 bine yakın hasta organ bekliyor. Organ bağışı olmadığı sürece her geçen gün bu sayı artmakta ve insanların ölümü ile sonuçlanmaktadır. Biz istiyoruz ki insanlar bu konuda duyarlı olsun. Özellikle beyin ölümü gerçekleşmiş hasta yakınlarının, hastanın organlarını bağışlayarak organ bekleyen hastaların hayata devam etmelerine katkıları sağlansın istiyoruz. Çalışmalarla bu hafta boyunca gerek eğitimlerle gerek stantlarla bu farkındalığı oluşturup bağışçı sayısını artıracağız” dedi.
Stantı ziyaret eden Hastane Başhekimimiz Op. Dr. Emin Ertan Temizöz, organ bağışı yapan vatandaşın bağış şahitliğini de yaptı.

BİR LOKMA CAN ETKİNLİĞİ
Sivas Valisi Salih Ayhan, Organ ve Doku Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında "Bir Lokma Can" sloganı ile gerçekleştirilen programda organ bağışında bulundu, öğrencilere ve vatandaşlara lokma dağıttı.
Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesindeki merkezi kafeterya önünde düzenlenen programda konuşan Vali Ayhan, 3-9 Kasım tarihlerinin Organ ve Doku Bağışı Haftası olduğunu anımsattı. Vali Ayhan, ülke genelinde ve Sivas'ta bu konuda farkındalık oluşturmak için etkinlikler düzenlendiğini, İl Sağlık Müdürlüğü ve Cumhuriyet Üniversitesi iş birliğinde vatandaşları bilinçlendirmeyi amaçladıklarını belirtti.
Organ bağışının çok önemli ve hassas bir durum olduğunu vurgulayan Vali Ayhan, "Dinen de bir sakıncası bulunmayan ama bu konuda bilgilendirme ve bilinçlendirme noktasında eksiklik olan bir alan. Kuran-ı Kerim'in Maide Suresi'nin 32. Ayetinde ‘…Kim de bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur.’ buyurulmuştur. Bu sebeple, her anlamda bu konuya olabildiğinde hassasiyet göstermemiz gerekmektedir." dedi.
Vali Ayhan, organ bağışıyla insanlara hayat verme konusunda cesur davranılması gerektiğini dile getirerek, "Ülkemizde 25-30 bine yakın kişi organ beklemektedir ve bu konuda ciddi manada sıkıntı var. İlimizde organ bağışı anlamında ülke geneline göre biraz cesur değiliz. Bu konuda biraz daha gayret göstermemiz lazım." diye konuştu.
Vali Ayhan, konuşmasının ardından organ bağışına teşvik etmek ve farkındalık oluşturmak bağışta bulundu. Vali Ayhan ayrıca, ‘Bir Lokma Bir Can’ sloganı ile organ bağışı standının yanında kurulan çadırda lokma pişirerek, lokmaları öğrencilere ve vatandaşlara ikram etti.

• organbagisi (3).JPG
  • organbagisi (4).jpg