3-9 Kasım Organ Bağış Haftası
05 Kasım 2020

Sivas Numune Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Hemşire Gülseren APAK, 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası sebebiyle organ naklinin ve organ bağışının insanlara yeni bir hayat sunmasından dolayı çok önemli olduğunu söyledi.

Sivas Numune Hastanesinin kadavra donör hastanesi olduğunu vurgulayan Gülseren APAK, organ nakli ile insanların hayatlarına bir nebze de olsa dokunmak istediklerini belirtti.

Organ naklinin sadece hastanenin Yoğun Bakım servisinde yatarken beyin ölümünün gerçekleşmesi sonucunda olabileceğini dile getiren hemşire APAK, diğer türlü ölümlerde hiçbir şekilde organ bağışçısı olunamayacağını ifade etti. Ayrıca Türkiye’de organ nakli sisteminin gönüllülük esasına bağlı olarak gerçekleştirildiğini, kişi kabul etse dahi aileye sorulduğunu dile getirdi.

APAK, sağlıklı kişilerin hukuken kendi rızaları ile organlarını bağışlayabileceğini belirtirken, beyin ölümünün gerçekleşmesi halinde kişinin birinci dereceden akrabasının rızası ile organların bağışlanabileceğini aktardı.

Avrupa’da organ bağışının yüksek olduğunu fakat Türkiye’de yeterli seviyede olmadığını belirten APAK, “ Organ bağışı başka hayatlar için oldukça önemli. Türkiye’nin 81 milyon nüfusundan Sağlık Bakanlığı sistemine kayıtlı yaklaşık 700 bin bağışçısı bulunmaktadır. Bulunduğumuz il Sivas içerisinde ise 3800 bağışçı mevcut. Bağışçı sayısının az olmasının nedeni; insanların önyargıları ve konu hakkında az bilgi sahibi olmalarından kaynaklandığını düşünmekteyim. Organ bağışı çok önemli ve bir o kadar hassas bir konudur. Lütfen sizler de organ bağışı ile hayata tutunmak isteyen hastalara umut olun. Bir organ demek bir umut demektir. Hayattaki en güzel hediye birine hayat sunmaktır. Gelin sizler de organ bağışçısı olun, başka hayatları aydınlatmada yardımcı olun” dedi.