18 Kasım Antibiyotik Farkındalık Günü
18 Kasım 2020

Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü, halk sağlığını tehdit eden antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı hakkında farkındalık oluşturmak amacı ile her yıl 18 Kasım’da gerçekleştirilen Avrupa Halk Sağlığı girişimidir.

Sivas   Numune Hastanesi, Akılcı İlaç Kullanımı Danışma Merkezi görevlisi Eczacı Gamze DOYMUŞ, antibiyotik ile ilgili bilgiler vererek nasıl kullanılması gerektiğini aktardı. Sözlerine antibiyotiğin keşfinden bu yana bakterilerin sebep olduğu enfeksiyon tedavisinde kullanıldığını ve hayati önem taşıyan ilaçlar olduğunu vurgulayarak başlarken, şu şekilde devam etti; “ Penisilin ve sonrasında ardı ardına keşfedilen antibiyotiklerin ‘her derde deva’ inancı ile bilinçsizce ve aşırı kullanımı mikroorganizmaların antibiyotiklere direnç geliştirmesine sebep olmuştur. Dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar, hastalık ve ölüm oranlarının artmasına ve hastanedeki yatış sürelerinin uzamasına neden olmaktadır. Böylelikle antibiyotik direnci tüm dünyayı ve sadece bugünü değil tüm geleceği ilgilendiren, çok önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir.”

Antibiyotiğin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çare akılcı kullanımı olduğunu dile getiren Gamze DOYMUŞ, antibiyotiğin nasıl kullanılması gerektiğini şu şekilde belirtti; “ Hekim önerisi sonrası reçete ile alınan antibiyotiğin ; doğru dozda, doğru şekilde, reçeteye uygun zaman aralıklarında, hekimin belirttiği süre boyunca eczacı danışmanlığında kullanımı önerilmektedir ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı en önemli silahımız olan antibiyotiklere direnç gelişimini önlemek için toplum olarak farkındalığımızı arttırmamız gerekmektedir.”